Ползи за здравето от червено вино

Ако сте любител на виното, има много ползи за здравето от червеното вино, на които можете да се насладите. Няколко проучвания са установили, че пиенето на червено вино може да подобри здравето на вашия мозък и имунната система. Може също да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Полифенолите, съдържащи се в червеното вино, могат да подобрят функцията на кръвоносните съдове, като улесняват преминаването на кръвта през сърцето.

Полифеноли
Полифенолите, открити в червеното вино, могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак, като предотвратяват растежа на ракови клетки. Смята се също, че тези съединения, наречени полифеноли, имат противовъзпалителни свойства и могат да повишат нивата на добрия холестерол. Проучванията показват, че пиенето на една чаша вино на ден може да осигури защита срещу редица здравословни състояния.

Ресвератрол
Въпреки че пиенето на повече вино като цяло е нездравословно, някои изследвания показват, че може да осигури ползи за здравето. Изследванията показват, че ресвератролът може да е отговорен за някои от сърдечно-съдовите ползи на червеното вино. Не е ясно дали тези ползи идват само от ресвератрол или от други химикали във виното. Въпреки това, пиещите вино са склонни да спортуват повече, което може да допринесе за ползите.

Катехини
Катехините, полифенолите, открити в червеното вино, са полезни за човешкото тяло. Те са мощни антиоксиданти, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и насърчават образуването на здрави стени на кръвоносните съдове. Катехините присъстват и в други храни и напитки, включително чай и шоколад. Катехините имат редица ползи за здравето, включително намален риск от развитие на няколко хронични заболявания и предотвратяване на възпалителни заболявания на червата.

Катехини и епикатехини
Антиоксидантните свойства на червеното вино се свързват с катехините и епикатехините. Соковете от екзотични тропически плодове също съдържат тези фенолни съединения. Тези сокове съдържат по-високи нива на катехин и епикатехин от комерсиално произведените вина.

Противовъзпалителни свойства
Червеното вино съдържа антиоксидант, известен като ресвератрол, който помага за намаляване на възпалението в тялото. Той също така поддържа имунната система чрез увеличаване на белите кръвни клетки. Следователно може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Отслабване
Червеното вино е отлична напитка за тези, които се опитват да отслабнат. Много ползи за здравето са свързани с пиенето му, от намаляване на риска от стомашни инфекции до предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт. Изследванията също така показват, че може да намали случаите на рак на яйчниците. Точните ползи за здравето от червеното вино обаче все още не са известни. Най-добре е да го пиете умерено и се опитайте да ограничите количеството, което пиете всеки ден.

Сърдечно заболяване
Скорошно проучване установи, че червеното вино съдържа съединение, наречено ресвератрол, което може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Това вещество се съдържа в люспите и семките на червеното грозде. Изследователите смятат, че ресвератролът предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, като действа върху ендотелните клетки и мастната тъкан.

Диабет
Червеното вино е добър избор за хора с диабет, защото може да понижи нивата на кръвната захар и да намали стреса. Освен това има антиоксидантни и полифенолни свойства, които са полезни за здравето. Има обаче някои предпазни мерки, които трябва да следвате, когато пиете вино по време на хранене.

Неалкохолно мастно чернодробно заболяване
Ново проучване установява, че пиенето само на една чаша червено вино на ден може да помогне за защита на черния дроб. Това проучване включва близо 12 000 души. Сред участвалите, тези, които пият умерени количества вино, са имали 50% намаление на шансовете си за развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. Проучването установи също, че умереното пиене на вино е свързано с по-нисък риск от чернодробна фиброза.

Leave a Comment

Your email address will not be published.