Пирацетам – какви са ползите му?

Доказано е, че пирацетам намалява скоростта на когнитивния упадък в напреднала възраст. В едно проучване на възрастни хора, страдащи от когнитивен упадък, са давани 1600 mg пирацетам три пъти дневно в продължение на шест седмици. Той също така намалява риска от пристъпи на задържане на дъха при малки деца, които ги карат да спират дишането си за кратки периоди. Тези пристъпи са естествени, но ако не се лекуват, могат да причинят на детето припадъци или припадък. Детето може също така да изпита потрепване на мускулите или скованост на тялото.

Изследвания на пирацетам

Съществуват ограничени научни доказателства за когнитивните ползи от пирацетам. Въпреки това неотдавнашно проучване в Германия установи, че това лекарство е ефективно за подобряване на познавателните способности при възрастни хора. Изследователите са установили, че пирацетам увеличава консумацията на глюкоза и кислород в мозъка с осем до десет процента. Това откритие предполага механизъм, специфичен за лица с когнитивни нарушения.

Лекарството подобрява окислителната гликолиза, подобрява мозъчното кръвообращение и потиска агрегацията на тромбоцитите. Освен това има антихолинергично действие и се използва при лечение на деменция. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се определи дали пирацетамът благоприятства мозъчната функция.

Няколко проучвания показват, че пирацетам може да намали загубата на памет и да подобри когнитивните функции при възрастни хора. Той също така възпрепятства развитието на деменция, предпазва невроните от оксидативен стрес и повишава невропластичността. Освен това пирацетам повишава флуидността на митохондриалната мембрана.

Пирацетам е синтетично лекарство, което принадлежи към семейството на рацетамите. Пирацетам е ноотроп, което означава, че подобрява умствените функции чрез въздействие върху висшите мозъчни функции. Това означава, че той подобрява когнитивните процеси като паметта и ученето. Въпреки че пирацетамът все още не е одобрен за употреба в САЩ, той обещава да се превърне в интелигентно лекарство.

Клинични тестове

Редица предварителни клинични изпитвания са установили, че пирацетам може да подобри когнитивните функции при възрастни хора и може да бъде ефективно лечение за хора с възрастов когнитивен упадък. Той е ефективен за увеличаване на мозъчния кръвоток и подобряване на когнитивните функции, включително краткосрочната памет, вниманието и ученето. Той също така помага за поддържане на здравето на мозъчните клетки, като повишава производството на АТФ – основния енергиен източник на мозъка. Необходими са обаче още изследвания, преди пирацетам да бъде одобрен за употреба в САЩ.

Въпреки че пирацетам е все още сравнително нов, има обещаващи резултати от някои ранни проучвания и все още се изследва. Той се предлага онлайн и в магазините за здравословни храни и е наличен под формата на капсули и прах. Пирацетам е синтетично производно на ГАМК – невротрансмитер, който забавя активността в нервната система. За разлика от GABA обаче пирацетам не изглежда да влияе на мозъка по същия начин. Въпреки това пирацетам може да подобри настроението, да подобри извикването на паметта и да увеличи скоростта на учене.

Пирацетамът е синтетично съединение, в което пиролидон лактамният пръстен е разположен в определена структура. Свойствата му включват невропротективни свойства и антиконвулсивен ефект. Доказано е също, че пирацетам подобрява мозъчния кръвоток, подобрява функцията на еритроцитите и намалява агрегацията на тромбоцитите.

Странични ефекти

Пирацетам е синтетичен невротрансмитер, който е синтезиран за първи път през 1964 г. Той споделя основната си структура с пироглутаминовата киселина и се класифицира като рацетамово съединение. Доказано е, че когнитивните ефекти на лекарството са дълбоки. Въпреки това лекарството е свързано и с някои сериозни странични ефекти.

Пирацетам обикновено се приема два или три пъти дневно. Препоръчителната начална доза е девет таблетки, но тя може да бъде увеличена или намалена в зависимост от индивидуалните Ви нужди. Важно е да спазвате препоръчителната доза, посочена на етикета, а Вашият фармацевт също може да Ви даде съвет за правилната доза. Най-добре е да приемате лекарството по едно и също време всеки ден, като може да го приемате и след хранене.

Пирацетам може да предизвика сериозни нежелани реакции при бременни и кърмещи жени. Той може също така да окаже неблагоприятно въздействие върху сърцето, черния дроб и бъбреците. Пирацетам може да бъде вреден и за деца и има няколко противопоказания. Няколко други лекарства могат да взаимодействат с Пирацетам, затова е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да го приемете.

Дозировка
Правилната дозировка на Пирацетам е важна за постигане на оптимални резултати. Въпреки че този ноотроп е безопасен и нетоксичен, той предизвиква леки странични ефекти, включително главоболие, нервност и умора. Може също така да предизвика диария и стомашно разстройство. Ако изпитате някой от тези странични ефекти, дозата ви може да е твърде висока. Най-добре е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да приемате Пирацетам.

Пирацетам се използва за лечение на когнитивни нарушения, свързани с мозъчни увреждания, стареене, деменция и болестта на Алцхаймер.

Leave a Comment

Your email address will not be published.