Колко опасен е всъщност COVID-19?

Отговорът е, че зависи. Хората с определени здравословни състояния, като например сърдечни заболявания, са по-уязвими към рисковете, свързани с COVID-19. Една сериозна инфекция може да доведе до сърдечна недостатъчност или дори до сърдечен удар. Тя може също така да предизвика възпалителни реакции в сърцето, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци. Инфекцията с COVID-19 може също така да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт.

При някои хора, които имат инфекция с COVID-19, се наблюдават само леки симптоми. Други могат да получат животозастрашаващи усложнения, включително дихателна недостатъчност, сърдечни проблеми и бъбречна недостатъчност. Ако Вие или Ваш близък имате симптоми на COVID-19, обадете се на Вашия лекар или посетете спешното отделение. Ранното лечение може да спаси живота ви.

Въпреки че вирусът може да засегне хора, той най-често се предава между животни. Вирусът КОВИД-19 може да бъде открит при домашните и дивите животни. Ваксинацията ще помогне за предотвратяване на заболяването и ще предпази хората. Някои видове животни са особено податливи, включително човекоподобните маймуни и тигрите. Учените са установили случаи и при застрашени видове, като например черноопашатите порове.

Въпреки това COVID-19 може да бъде сериозна инфекция при деца и юноши. Симптомите на заболяването може да не се проявят в продължение на няколко дни и е възможно инфекцията да се разпространи незабелязано. Ето защо е важно да се вземат мерки за защита на децата. Инфекцията с COVID 19 може да бъде сериозно състояние, което изисква интензивни грижи.

Въпреки че COVID-19 се разпространява предимно по въздушно-капков път, тя може да бъде заразена и чрез контакт със замърсени повърхности. Поради това е най-добре да се избягва среда с много хора. Спазвайте указанията за социално дистанциране и носете покривало на лицето на обществени места. Освен това, правилната хигиена на ръцете е от съществено значение, когато сте на обществени места.

Съществува нов вариант на вируса COVID, известен като вариант Omicron. Учените се опитват да определят дали тази мутация ще повлияе на ефективността на ваксината COVID-19. Независимо от резултатите, хората трябва да се ваксинират срещу заболяването, ако отговарят на условията за това.

Въпреки че вирусът е сравнително нов щам, не е доказано, че той е опасен за бременните жени. Въпреки това бременните жени с вируса трябва винаги да мият ръцете си със сапун, за да се сведе до минимум рискът от предаване на вируса. Те трябва също така да бъдат старателни при носенето на маски, когато са болни. Ако симптомите продължават, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. Заболяването има четириседмичен инкубационен период.

Въпреки че броят на случаите на COVID 19 се увеличава, лекарите не са сигурни какво да очакват през следващите месеци. Изследователите все още не разполагат с точен брой смъртни случаи, но прогнозират, че той ще продължи да нараства през следващите месеци. Понастоящем смъртността при COVID е около 0,01%, което е по-малко от сезонния грип.

CDC твърди, че COVID-19 не е опасен за бебетата, той представлява риск за бременните жени и кърмачките. Препоръчва се ваксинация на бременните жени и на другите членове на домакинството им. Препоръчва се също така за деца над двегодишна възраст и за лицата, които се грижат за тях.

Leave a Comment

Your email address will not be published.