Ролята на въглехидратите в храната

Източници на въглехидрати в храната са предимно продукти с растителен произход – хляб, зърнени храни, картофи, зеленчуци, плодове и ягоди. От животинските продукти само млякото е истинският източник на въглехидрати (млечна захар). Хранителните продукти съдържат различни въглехидрати: зърнените храни и картофите съдържат нишесте – сложно вещество, неразтворимо във вода, делящо се под действието на храносмилателни сокове.

Известни нишестета: картофено, пшенично, оризово и др. В плодовете, ягодите и някои зеленчуци въглехидратите се съдържат под формата на различни захари: плодова захар, захар от цвекло, тръстикова, гроздова захар (глюкоза) и т.н. Тези вещества са разтворими във вода. Те и другите въглехидрати (и нишесте, и захар) се усвояват добре от организма. Разликата е в това, че разтворимата във вода захар бързо се абсорбира в кръвта, докато нишестето трябва първо да се разложи в червата до по-прости съединения. Окончателното разлагане на нишестето в тънките черва, където храната идва от стомаха на малки порции, и захарта, получена в резултат от това разлагане се абсорбира в кръвния поток постепенно.

Затова целесъобразно не всички въглехидрати се въвеждат във вид на захар, а основната тяхна маса се въвежда – във вид на нишесте. Това помага поддържането на  определено ниво на захар в кръвта и постепенното и доставяне до тъканите. Но понякога е необходимо бързо да се достави захар на тъканите (например, при силна умствена умора, продължително физическо натоварване, отслабване на сърдечната дейност). В такива случаи е необходимо да се употребява достатъчно количество захар, а в някои от случаите тя да се въведе директно в кръвта (венозно вливане на разтвор на глюкоза). Ако въглехидратите постъпват с храната в достатъчно количество, те се отлагат в специален вид животинско нишесте – гликоген. Отлагането на гликоген се извършва главно в черния дроб и мускулите.

При изобилие пък от храна въглехидратите преминават в организма в мазнини. Запасите от гликоген в бъдеще отново се разлагат до захар и постъпват в кръвта и тъканите на организма. Доказано е, че отлагането на въглехидратите в организма, е възможно и в този случай, когато количеството на въглехидратите в храната е ограничено, а протеините са много. Това се вижда от наблюдението на хищни животни, които предимно се хранят с месо също става натрупване на гликоген в черния дроб и мускулите. В експериментите с животни е установено, че не само мазнините се образуват от въглехидрати, но и въглехидратите на свой ред могат да се образуват от мазнини. По този начин, както мазнините, така и въглехидратите, могат да се образуват в организма от три основни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати. Само белтъчините се явяват незаменими и могат да се образуват само от белтъчини.

Leave a Comment

Your email address will not be published.